Results & Notifications

Banking Questions Collection Updated Version

 

1. The permanent account number (PAN), which is an alphanumeric number allotted by the income tax department to taxpayers, consists of how many digits?

1) Seven digits

2) Eight digits

3) Nine digits

4) Ten digits

5) Eleven digits

Ans-4

2.Which of the following regulators regulates credit rating agencies in India?

1) Reserve Bank of India (RBI)

2) Securities and Exchange Board of India (SEBI)

3) Insurance Regulatory and Development Authority(IRDA)

4) Forward market commission(FMC)

5) None of these

Ans-2

3.Which of the following instruments is NOT a negotiable instrument?

1) Banknote

2) Promissory note

3) Bill of exchange

4) Cheque

5) Demand draft

Ans-1

4. Star series banknotes issued by the RBI refer to which

of the following?

1) Banknotes issued to track black money

2) Banknotes used to replace those with defective printing

3) Banknotes issued for a short period

4) Plastic notes

5) None of these

Ans-2

5. The Reserve Bank of India (RBI) has permitted some non-bank entities to set up white-label ATMs in India. Which of the following is/are among them?

1) Tata Communications Payment Solutions

2) Vakrangee

3) Muthoot Finance

4) Prizm Payment Services

5) All the above

Ans-5

6.Which of the following banks has the highest number of branches outside India?

1) HDFC Bank

2) ICICI Bank

3) Bank of Baroda

4) Indian Overseas Bank

5) Punjab National Bank

Ans-3

7. Expand the term MFI as used in banking/financial

parlance.

1) Market Finance Institution

2) Medium Finance Institution

3) Micro Finance Institution

4) Mega Finance Institution

5) None of these

Ans-3

8.Which of the following cannot be categorised as a debt instrument?

1) Loan

2) Certificate of deposit

3) Commercial paper

4) Bond

5) Stock

Ans-5

9. Banks in India normally follow a practice of providing additional interest rate on retail domestic term deposits of _________.

1) Handicaps

2) Senior citizens

3) Rural people

4) Married women

5) None of these

Ans-2

 

10. In the event of a bank failure, Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC) protects bank deposits that are payable in India. Which of the following is not covered by DICGC?

1) Deposits of Central/State Govts

2) Current

3) Recurring

4) Fixed

5) Savings

Ans-1

11. When the RBI opts to reduce liquidity in the banking system, it increases which of the following?

1) CRR

2) SLR

3) Repo rate

4) Reverse repo rate

5) Any of the above

Ans-5

12.What is the term used for the debt instrument, secured by the collateral of an immovable property, in which the borrower is obliged to pay back the debt on terms agreed upon?

1) Lien

2) Assignment

3) Mortgage

4) Hypothecation

5) Pledge

Ans-3

13. A Banking Ombudsman can reject a complaint at any stage on which of the following grounds?

1) There is no loss or damage or inconvenience caused to the complainant in the opinion of the Banking Ombudsman.

2) The compensation sought from the Banking Ombudsman is beyond `10 lakh.

3) The complaint is not pursued by the complainant with reasonable diligence.

4) Any of the above

5) Only 1) and 3)

Ans-4

14. What does the letter ‘A’ represent in the abbreviation CRAR?

1) Allocation

 

2) Advance

3) Adequacy

4) Assets

5) None of these

Ans-4

15. Revolving credit is made available by the issuer in the case of which of the following instruments?

1) Debit card

2) Credit card

3) Cashless claim card

4) ATM card

5) None of these

Ans-2

16. A debit card holder cannot perform which of the following functions?

1) Make Point of Sale (PoS) purchase

2) Recharge pre-paid mobile phones

3) Pay life insurance premium

4) Make donation

5) None of the above

Ans-5

17.Which of the following is the best option to park money for a long period of time to earn a high rate of interest?

1) Savings account

2) Current account

3) Fixed Deposit account

4) Recurring account

5) None of these

Ans-3

18. The Reserve Bank of India (RBI) granted QCCP status to Clearing Corporation of India Ltd (CCIL) recently. QCCP stands for

1) Queried Central Counterparty

2) Qualifying Central Counterparty

3) Qualitative Central Counterparty

4) Quantitative Central Counterparty

5) None of these

Ans-2

 

19. The process through which an investor’s physical share certificate gets converted to electronic format which is maintained in an account with the Depository Participant, is termed as

1) Materialisation

2) Dematerialisation

3) Conversion

4) Prioritisation

5) None of these

Ans-2

20.Which of the following abbreviations and their expanded forms is NOT matched correctly?

1) BIFR: Board for Industrial and Financial Reconstruction

2) CBS: Central Banking Solution

3) FPO: Follow-on Public Offer

4) NCD: Non-Convertible Debentures

5) None of these

Ans-2

21. Which of the following card product launched by the banks is working on the principle of Buy Now Pay Later?

1. ATM card

2. Debit card

3. Charge Card

4. Credit card

Ans-4

22. Which of the following organisation provides credit history of the borrowers?

1. CIBIL

2. SEBI

3. RBI

4. IBA

Ans-1

23. What is the Full form of NSE the term we see very frequently in newspaper?

1. New service exchange

2. New stock evauation

3. National stock exchange

4. National service emporium

Ans-3

 

24. The term Deficit Financing means the government borrows money from the....?

1. IMF

2. Local bodies

3. RBI

4. large corporates

Ans-3

25. Excise duty is the tax levied on which of the following?

1. Production of goods

2. purchase of goods

3. export of goods

4. sale of goods

Ans-1

26. Upper limit prescribed for RTGS transactions is ?

1. Rs 1 lakh

2. Rs 2 lkah

3. Rs 5 lakh

4. No upper limit is prescribed

Ans-4

27. When a bank returns a cheque unpaid, it is called...?

1. payment of cheque

2. dishonour of cheque

3. cancelling of cheque

4. taking of cheque

Ans-2

28. Which of the following is not a negotiable instrument?

1. Cheque

2. Fixed deposit reciept

3. promissory note

4. Bill of exchange

Ans-2

29. In economic terms. the total market value of all final goods and services produced in a country in a given year is known as .....?

1. GNI

2. GDP

3. Inflation

4. PPP

Ans-2

30. Special Drawing Rights are the rights of countries provided by....?

1. World Bank

2. IMF

3. ADB

4. Federal reserves

Ans-2